Beautiful Space Needle

See Seattle from 500 feet through the Space Needle’s rotating glass floor

The 605-foot Space Needle is the most iconic structure in Seattle. Built in 1962, and reportedly purchased by investors for $75,000, the landmark has an observation deck and revolving restaurant at 500 feet, where hundreds of daily visitors hunker down for 360-degree views of Seattle. Now, 56 years later, the Space Needle is unveiling a massive renovation, with many of the new spaces now open to visitors. Guests can also now “float” over Seattle 520 feet up via new Skyrisers by leaning into the tilting glass walls on the open-air deck for an angled vantage point.

worker sn

Loupe_KasinLoupe_Kasinger_3Loupe_Kasinger_2Loupe_Kasinger_800_7434.0

Those who have a fear of heights might not want to look down next time you go up to the Space Needle. One of the centerpieces of the landmark’s massive remodel, designed by Olson Kundig, is now complete: a rotating glass floor, allowing visitors to look down at the 500 feet between them and the ground.

1-Observation-Deck-Rendering-The-Century-Project-Image-by-MIR-Architectural-Design-by-Olson-Kundig-1260x1260

Called the Loupe, the Space Needle’s new floor gives a view not just of the people milling about below, but the inner workings of the building, giving the viewer a sense of what makes the Needle tick. Counter-weights and the insides of the elevator are both revealed.

The glass floor goes along with newly-open glass walls, doing away with a more closed-off design and adding glass benches that help give the illusion of floating above the city. All together, more than 176 tons of glass were used in the renovation.

As before, the rotating floor will be part of a restaurant—the exact concept is slated to be announced later this year—but for now, visitors can have a drink or a snack on that level at Atmos Wine Bar. Atmos Café is located on the second floor. Want a glass of water or wine with your meal? It’ll pair well with the glass tables, chairs, windows and rotating floor in the reimagined space. Dropping a fork in this place is going to be a newsworthy event!

2-The-Century-Project-Restaurant-Rendering-Image-by-MIR-Architectural-Design-by-Olson-Kundig-1008x12603-The-Century-Project-Observation-and-Restaurant-Level-Rendering-Image-Courtesy-of-Olson-Kundig-1260x969

8-The-Century-Project-Rendering-Image-Courtesy-of-Olson-Kundig-1260x11055-The-Century-Project-Rendering-Image-Courtesy-of-Olson-Kundig-1260x900

Beautiful Workplace Design

GoCstudio re-imagines a century-old Seattle building to house digital product company

studio-office-seattle1

US architecture firm GoCstudio has created an open office for a growing tech company that features original brick and timber elements, along with new enclosures made of ebony-stained plywood.

gocstudio_seattle 2.jpg

The office is located within the upper floor of a 100-year-old building in Seattle‘s Capitol Hill district. Encompassing 14,000 square feet, the space serves as a second office for Substantial, a digital product studio.

gocstudio_seattle 3.jpg

The company had occupied a portion of the floor since 2013, and decided to take over the full story when its neighboring tenant moved out. Local firm GoCstudio was charged with overhauling the entire floor, to read as one unified space.

gocstudio_seattle 4.jpg

The challenge was to create a cohesive open-plan workspace which retained the feel of the original Substantial space and would maximize the existing character of the building – exposed brick walls, old-growth Douglas Fir beams and roof decking, and the beautiful warehouse-style window walls.

studio_5.jpg

The architects worked closely with the client to understand day-to-day operations, as well as the company’s love of hosting parties. Their research led to the conception of the office’s signature element: The Forum, an assembly area for social and business activities.

studio_6.jpg

A large aspect of Substantial’s working practice is the hosting of public and private events thus creating a large social space that could be multifunctional was an important factor in the design of the expansion.

studio_7.jpg

The social space was situated near the entry staircase and looks toward a large reception desk faced with a steel door from the old office. The room is illuminated by a large skylight.

studio_8

In the kitchen, the team installed two bars made of cross-laminated timber planks, along with several black dining tables with colorful chairs. Employees can be found working here throughout the day.

cstudio_9

Surrounding The Forum are conference rooms, with walls made of black-stained plywood and large panes of glass. Additional enclosures were inserted on the north side of the floor. A large portion of the office is given over to open areas with versatile workstations.

The space is filled with natural light, thanks to large floor-to-ceiling glass on three sides of the building. For the first time in many years, views are opened up through the building, from east to west.

studio_10

Other projects by GoCstudio include a low-lying winery that blends with Washington’s natural terrain, and a floating wooden sauna that can accommodate up to six people.
Project credits:
Architect: GoCstudio (Jon Gentry, Aimée O’Carroll)
Builder: Montlake Associates
Lighting Designer: KMJ Design, Kathy Justin
Owner: Substantial
Photography: by Kevin Scott
Read more 

 

Beautiful Nature

Every time I drive down the freeway I notice the sign “Kubota Garden” next exit and I always tell myself I must check it out but alas I always keep driving….except this time I actually went and checked it out. What a delight! Don’t know why it took me do long but glad I finally took the time.

   
 

Beautiful City of Seattle

Some end-of-the summer shots of some sites around Seattle. The views
never get old and some are simply magical.
Chihuly Garden and Glass
chihully1 chihuly 2
chihuly 3
Seattle Great Wheel
ferris wheel
Ferries everywhere to every island
ferry

space needle

 

Beautiful Historic Architecture

Meandering around Pioneer Square
one of my favorite neighborhoods
in Seattle.
lucknow
Historic Lucknow building. The building mixes
moderate-income residential apartments with
retail space on the ground floor, adjacent to
Waterfall Garden. It was the first housing
demonstration project in the Pioneer Square
Preservation District.

1024px-Lunch_Overboard
Historic Smith Tower